Kwaliteit
Kwaliteit Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is vanaf januari 2017 de kwaliteitsstandaard en het wettelijk kader voor verpleeghuiszorg. Het gaat over de zorg en ondersteuning vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) aan cliënten met een zorgzwaartepakket (ZZP) indicatie 4 t/m 10 die 24 uur per dag zijn aangewezen op zorg en ondersteuning. In het Kwaliteitskader is geregeld dat zorgorganisaties die deze zorg bieden, zowel een Kwaliteitsplan als een Kwaliteitsverslag moeten opstellen. Kwaliteitsplan 2022 Eind 2021 heeft De Merwelanden het Kwaliteitsplan 2022 opgesteld. Het Kwaliteitsplan is geschreven door de Kwaliteitsfunctionaris, in samenwerking met bewoners en hun naasten, de Cliëntenraad, medici, paramedici, verpleegkundigen en verzorgenden. Het Kwaliteitsplan is vastgesteld door de Raad van Bestuur, de Cliëntenraad en de Ondernemingsraad. In het Kwaliteitsplan geeft De Merwelanden aan welke stappen gezet gaan worden om de thema´s uit het Kwaliteitskader, zoals persoonsgerichte zorg, wonen en welzijn, behandeling, veiligheid, leren en verbeteren en personeelssamenstelling, te verbeteren. Binnen De Merwelanden is de bestuurder eindverantwoordelijk voor de toepassing van het Kwaliteitsplan. De Raad van Toezicht ziet hierop actief en aantoonbaar toe door middel van de Commissie Kwaliteit en Veiligheid. Eén keer per kwartaal vindt het overleg met deze commissie plaats. Periodiek vindt overleg plaats tussen de verschillende disciplines betreffende zorginhoudelijke aspecten. De bestuurder laat zich over deze uitkomsten informeren. De bestuurder is regelmatig in dialoog met de verschillende teams en is zichtbaar voor de medewerkers.
Lees hier het kwaliteitsplan 2022 Kwaliteitsverslag 2022 In het Kwaliteitsverslag wordt verantwoord op welke wijze De Merwelanden en haar medewerkers de kwaliteit van zorg voor cliënten borgen en verbeteren. Met de komst van het Kwaliteitskader is het continue werken aan het verbeteren van kwaliteit de norm voor een goede zorgorganisatie en voor professionele medewerkers. De wijze van verantwoording van kwaliteit van De Merwelanden moet passend zijn bij het proces van samen leren en verbeteren, hetgeen ook van belang is voor het beperken van de administratieve lasten in de zorg. Zo legt De Merwelanden door middel van één document (Kwaliteitsverslag) interne en externe verantwoording af. Het Kwaliteitsverslag 2022 is opgesteld door de Kwaliteitsadviseur en vastgesteld door de Raad van Bestuur, de Cliëntenraad en de Ondernemingsraad. Lees hier het kwaliteitsverslag 2022 Kwaliteitsbeheersing De Merwelanden is zich bewust van haar verantwoordelijkheid in het kader van de (geleverde) kwaliteit en veiligheid van zorg- en dienstverlening. Gezien de kwetsbaarheid van de cliënten van de organisatie is veiligheid en preventie van groot belang. Binnen de organisatie zijn meerdere commissies en informatiebronnen actief waardoor De Merwelanden en haar medewerkers informatie beschikbaar hebben die inzicht geeft in de veiligheid van de zorg- en dienstverlening. Deze informatie wordt ook gebruikt voor de methodische verbetering van de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening.
De Merwelanden is een lerende organisatie waarbij het leren en ontwikkelen op verschillende niveaus binnen de organisatie plaatsvindt. Het leren en ontwikkelen op teamniveau heeft de aandacht. Per zorgteam zijn de aandachtsvelders voor de kwaliteitsthema’s gevonden. Op de agenda van de teamoverleggen hebben kwaliteitsverbeteringen een prominente positie. Afgelopen jaar is het leren en ontwikkelen in de volgende commissies verstevigd: · Medicatieveiligheidscommissie; · Incidentencommissie; · Infectiepreventiecommissie’; · Wet Zorg en Dwang commissie (WZD).
Deze commissies zijn de verbindende schakel tussen de verschillende organisatieniveaus, zodat het leren en ontwikkelen van andere zorgteams geborgd is. PREZO Audit Op donderdag 1 december jl. heeft de tussentijdse PREZO audit plaatsgevonden. Er werd specifiek getoetst op 3 pijlers van ons kwaliteitssysteem: persoonsgerichte zorg, informatie en communicatie en veiligheid. Er werd een audit afgenomen en er werden dialoogsessies met ouderen, verwanten, medewerkers van de Thuiszorg, Dagbesteding, KSW en de Cliëntenraad gehouden. Er waren veel complimenten voor de medewerkers van DML. Opvallende zaken die de auditor signaleerde waren: er wordt veel ingezet op kwaliteitsontwikkeling, zoals de zorg rondom het levenseinde en er is veel liefdevolle zorg. De MDO’s worden zorgvuldig voorbereid en de zorgplannen zagen er goed uit. Een punt van aandacht is de personeelsschaarste. Wet zorg en dwang 2022 heeft in het teken gestaan van het bestendigen van het geformuleerde beleid en de uitvoering van de werkwijze. Veel aandacht is uitgegaan naar de processtappen en wijze van registratie die horen bij de WZD. Daarnaast heeft de organisatie ingezet op scholing van de medewerkers en worden de medewerkers middels coaching on the job getraind hoe de WZD moet worden toegepast. Kwaliteitsverpleegkundigen Sinds 2022 zijn er twee kwaliteitsverpleegkundigen bij de organisatie in dienst. De kwaliteitsverpleegkundigen hebben als taak de kwaliteit op de afdelingen naar een hoger plan te tillen en deze ook te borgen. Coaching on-the-job is hierbij een belangrijk onderdeel. Tevens nemen ze deel aan de verschillende kwaliteitscommissies en kunnen zo een belangrijke schakel zijn naar de werkvloer. Bezoek IGJ De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft op 1 november jl. een aangekondigd bezoek gebracht aan DML. Doel van het bezoek was om een oordeel te geven over de kwaliteit en veiligheid van de zorg die DML levert aan cliënten thuis. Inmiddels is het conceptrapport ontvangen met de bevindingen en het oordeel. De vijf thema’s: cliënt centraal, integrale zorg, veilige zorg thuis, professionele autonomie van de wijkverpleegkundige en sturen op kwaliteit, hebben overwegend groen gescoord. Scan Waardigheid en Trots (WOL) In november heeft er een WOL scan plaatsgevonden en de auditoren van WOL hebben een dag meegelopen in de organisatie. Verwanten, ouderen, de cliëntenraad, medewerkers en het MT zijn geïnterviewd en gevraagd om kritisch naar de organisatie te kijken. De dialoog is gevoerd op acht thema’s: persoonsgerichte zorg, wonen en welzijn, veiligheid, leiderschap, governance, personeel, gebruik van hulpbronnen en gebruik van informatie. De overall conclusie was dat er hard is gewerkt aan het optimaliseren van de kwaliteit van zorg en dat er verbetering is gescoord op alle thema’s.