Persoonsgerichte zorg en ondersteuning 2020

Het jaar 2020 was een veelbewogen jaar, Corona / Covid-19 zette het leven volledig op z'n kop. Om Corona onder controle te krijgen, werden er door het Kabinet diverse maatregelen ingezet, waaronder o.a. 1,5 meter afstand en het sluiten van winkels en horeca.

Op 17 maart 2020 ging de landelijke lockdown in. Dit betekende voor het verpleeghuis dat de deuren dicht gingen voor bezoek. Dit was een verregaande maatregel voor onze cliënten. Een aanzienlijk deel van het jaar zijn de afdelingen in lockdown geweest. Dit heeft een grote impact gehad op onze cliënten maar zeker ook op onze medewerkers. Ten tijde van de lockdown namen de medewerkers de taak van mantelzorger over.

Cliënten konden geen fysiek contact hebben met hun naasten en kunnen door hun ziektebeeld vaak ook niet zelf contact onderhouden. Onze medewerkers faciliteerden hierin en boden cliënten en hun naasten de mogelijkheid tot contact via Skype. Er zijn bij cliënten Compaans ingezet, om de zorg te ondersteunen en het contact tussen cliënten en mantelzorgers te faciliteren.

Grootschalige activiteiten konden niet doorgaan en medewerkers op de afdelingen probeerden dit zo goed als mogelijk op de afdeling op te pakken.

Vier zorgteams hebben een groot aantal cliënten verloren aan de gevolgen van Covid-19. Dit heeft veel impact gehad op de betreffende medewerkers. Om medewerkers hierin te ondersteunen, hebben er nazorg bijeenkomsten plaatsgevonden georganiseerd door teamleiders en de geestelijk verzorger. Deze bijeenkomsten hebben de medewerkers als waardevol ervaren. Medewerkers zelf zijn ook getroffen door Covid-19, waardoor er een hoog verzuim was. Hier is de verzuimbegeleiding ook op gericht geweest en er was een bedrijfscoach voor de medewerkers beschikbaar.

We hadden als doel om seizoensgebonden themaplanning, gekoppeld aan gezonde voeding te implementeren met als doelstelling dat deze van af Q3 2020 operationeel zou zijn. Door Covid-19 heeft de organisatie afgezien van de introductie.

In maart 2020 is er een plan van aanpak gemaakt voor de implementatie van de Wet zorg en dwang in De Merwelanden. Hierin was onder andere de scholing van de medewerkers en het infomeren van familie / mantelzorgers meegenomen. Nadat de organisatie getroffen werd door Covid-19 en er ook landelijke richtlijnen gingen gelden, hebben zaken vertraging opgelopen. Medewerkers zijn in een gezamelijke sessie op de hoogte gebracht van de basis van de nieuwe wet en de belangrijkste punten van de wet. Dit om toch bewustwording bij de medewerkers te creëren over ‘Wat is onvrijwillige zorg?’ en ‘Wat valt allemaal onder onvrijwillige zorg?’. Daarnaast is de focus al meer komen te liggen op persoonsgerichte zorg. Medewerkers stellen zichzelf of in het team de vraag ‘Wat heeft deze client nu nodig?’.