Leren en verbeteren van kwaliteit 2020

De mogelijkheid van inzet Waardigheid & Trots op locatie

De mogelijkheid van inzet Waardigheid & Trots op locatie (WOL) is in 2020 onderzocht. Waardigheid en Trots op locatie (WOL) is onderdeel van het plan Thuis in het Verpleeghuis dat minister Hugo de Jonge in april 2018 presenteerde. Het programma ondersteunt zorgaanbieders en locaties van verpleeghuizen om goede en liefdevolle zorg te bieden aan cliënten. Zorg die voldoet aan de criteria van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. De ondersteuning bestaat uit verschillende manieren waarmee zorgaanbieders hun kwaliteit van zorg kunnen toetsen en verbeteren. De opbrengst van de ondersteuning kan informatie zijn voor het kwaliteitsplan of een verbeterplan van een verpleeghuis. Er is besloten tot de inzet van Waardigheid & Trots op locatie. In 2021 komt hier een vervolg op.

De Merwelanden heeft reeds eerder een prgogramma met Waardigheid en Trots gedaan in 2081/2019. Het programma WOL is hier een vervolg op ter borging van de reeds ingezette verbeteringen. We kiezen nu opnieuw voor een programma van Waardigheid en Trots vanwege de impact van Covid-19 op het personeel en de organisatie, we zien een veranderende zorgvraag bij cliënten. We willen ons voorbereiden op de toekomstige ouderenzorg en het werken met zorgtechnologie.

In 2020 is Goodhabitz geïntroduceerd. Een platform waar alle medewerkers van De Merwelanden toegang toe hebben. Hier kunnen ze kiezen uit een scala van cursussen ter bevordering van hun persoonlijke ontwikkeling.

Teamoverleggen met de Sqrum methodiek hebben vanwege Covid-19 pandemie in 2020 niet plaatsgevonden. In plaats daarvan heeft er in het begin van de pandemie wekelijks overleg plaatsgevonden rondom Covid-19, om de verbinding met elkaar te blijven houden. Gedurende het jaar hebben deze overleggen tussen de 1x per week en 1x per maand plaastgevonden. Medewerkers werden van de overleggen op de hoogte gebracht door hun leidinggevende en via ONS Nedap berichten.

We hebben er met elkaar voor gezorgd dat er gedurende het hele jaar goede zorg is geleverd. Waar integraal werken in het verleden moeilijk op gang kwam, zien we een saamhorigheid onder medewerkers en de bereidheid om elkaar te steunen. Medewerkers hebben gewerkt door heel de organisatie en niet alleen op ‘hun eigen afdeling’. Medewerkers die bijvoorbeeld altijd in de wijk werken, hebben ook hun steentje bijgedragen op de intramurale afdelingen. Hierin is direct nagedacht over een vervolg SQrum en intervisie voor de verschillende teams, om de deskundigheid te bevorderen. Dit zal in 2021 een vervolg krijgen.

Expertiseteam Begin 2020 is er een start gemaakt met het Expertiseteam. Dit team is ontwikkeld ter ondersteuning van de veiligheidsaspecten rond de cliënten van De Merwelanden. Het team wordt ingezet voor zowel KSW als voor de Thuiszorg en heeft de volgende doelstellingen:

  • Verhogen en borgen van de kwaliteit van zorg
  • Implementatie en borging kwaliteitsaspecten
  • Cyclisch auditeren
  • Monitoring en bijstelling zorgbehoefte en indicatiestelling
  • Stimulering familieparticipatie

Het Expertiseteam bestaat uit (wijk)verpleegkundigen en GVP’ers en is inzetbaar voor de gehele organisatie. Het team heeft zich ingezet voor het beleid en de PBM’s rondom Corona, ondersteuning op de afdelingen, hulp bij triage en het verkrijgen van de juiste indicatie voor cliënten. Daarnaast is het team geschoold, samen met de kwaliteitsmedewerkers, in het intern auditeren, om zo de auditcyclus te borgen en de kwaliteit op te hogen.

De volgende aspecten kenmerken ook het Expertiseteam: coachen, training-on-the-job, begeleiden van medewerkers bij ingewikkelde casuistiek, sparringspartner vvoor alle medewerkers, triage nieuwe bewoners. Eind 2020 is het team uitgebreid met een kwaliteitsverpleegkundige.

Audits In 2020 zijn er door het Expertiseteam interne audits uitgevoerd tijdens de training die zij hebben gevolgd. De volgende audits zijn uitgevoerd:

  • Bezoekregisseur in kader van Covid-19
  • Informatieverstrekking rondom Covid-19
  • Werkwijze catheteriseren in de Thuiszorg

De verbeterpunten die uit deze audits zijn gekomen, zijn direct meegenomen in het beleid rondom Covid-19.

Digivaardigheden De Merwelanden heeft de focus op de ontwikkeling van digivaardigheden van haar medewerkers. Deze focus hebben we omdat de organisatie een ontwikkeling gaat doormaken op het gebied van de zorgtechnologie. Met de inzet van zorgtechnologie kunnen we de kwaliteit van zorg borgen en de medewerkers in de toekomst ondersteunen in hun werk.

Door Covid-19 is de keuze gemaakt om het vergroten van digitiale vaardigheden en het inzetten van digicoaches te verschuiven naar 2021, door de focus die we hadden op het borgen van de kwaliteit van zorg tijdens Covid-19.

In 2020 is Learnlinq geintroduceerd voor alle medewerkers. Learnlinq is een online leermanagementsysteem waar medewerkers hun scholingen kunnen volgen en zo bevoegd en bekwaam blijven op handelingen. Sturing hierop komt vanuit de leidinggevende.